Wanneer is er eigenlijk sprake van stress? En wat is de functie? Hoe kom je er vanaf?

In mijn praktijk te Gorinchem ontvang ik regelmatig zowel mannen als vrouwen (jong en oud) die stress ervaren. Vrijwel altijd gaat dit gepaard met een druk of vol hoofd en spanning in het lichaam. Wie of wat veroorzaakt eigenlijk de stress en wanneer is het functioneel of niet? Wanneer (nog) gezond en wanneer niet meer?

 

Oorzaken van stressklachten

Wat mij opvalt is dat veel stressklachten ontstaan vanuit een opgelegd moeten. Moeten van de maatschappij, moeten vanuit wat er wordt verwacht van je familie, vrienden, werkgever etc. Dingen die onze mind ons oplegt, omdat we anders; lui zijn, egoïstisch of bijvoorbeeld zwak zijn.

Alle anderen om ons heen kunnen het toch allemaal ook?! Maar is dat werkelijk zo? Kunnen wij (collectief) al die ballen nog hoog houden of doen de meesten van ons net alsof? Bang om er niet meer bij te horen; in te storten als ze toegeven; het anders te doen dan we inmiddels gewend zijn, omdat we niet weten wat er voor in de plaats komt?

 

Hulp

Wat als de stress een roep is (van de ziel)? Iets in jou dat zegt: “Stop! Keer naar binnen; luister en sta stil. Luister naar de stem achter alle woorden.. de stem van je hart. De stem van wie je werkelijk bent en wat je hier komt doen.”

Wat als de burn-out of het overspannen gevoel een cadeau is? Een roep van het lichaam en de ziel die letterlijk zeggen: “STOP! Als jij het zelf niet doet, dan doe ik het voor je. Want jij bent zoveel meer waard, dan te moeten rennen en vliegen. Jij ‘moet’ helemaal niets nog bereiken, presteren, verdienen. Jij mag je gaan herinneren wie en wat je werkelijk bent. Heel en compleet. Zoveel grootster dan je geleerd hebt. Jij zit vol potentie en licht. Je hoeft het je alleen maar te herinneren.

 

Energie besparen

En in deze reis van herinneren hier op aarde mag je vallen en weer opstaan. Ervaren, beleven, voelen; alles wat er is. Want wanneer je er mag zijn en niets hoeft te worden afgewezen van wat je voelt en vindt; Wanneer jij weer bewust aanwezig kan zijn bij dat wat er is en wie je bent in het NU, dan is alles er al. Ben jij al helemaal goed zoals je bent. Ook dat stemmetje in je hoofd, die jou soms iets anders wijs maakt.

Wanneer stressgevoelens jou dus iets duidelijk willen maken om terug te keren bij jezelf, dan is stress wat mij betreft functioneel. De meeste alle andere alledaagse stress kost onnodige energie en die energie kun je beter besparen voor dingen en zaken die echt belangrijk voor je zijn. Dat wat je graag doet en waarvoor je hier gekomen bent. Het volgen van jouw pad. Soms heb je even iemand nodig die jou weer op het juiste pad zet, die je laat zien en ervaren dat alles al in je zit. Zodat jij weer geheel op eigen benen en in contact met je hart verder kan wandelen.